Campert en Minco in een literair luciferdoosje

Wat een leuk begin van de week. In Het Parool van vandaag (9 mei 2022) staat een recensie van de nieuwste uitgave van MatchBoox.

“In de serie harmonicaboekjes formaat luciferdoosje van Matchboox zijn vier belangrijke literaire teksten over de Tweede Wereldoorlog in een verzameldoosje uitgebracht. Vader en zoon Campert, Leo Vroman en Marga Minco in leporello.

Een gestileerde sleutel, ramen die een beetje licht brengen in een duistere gevangeniscel, een brandend vredesteken. In een sobere beeldtaal illustreert beeldend kunstenaar Herwolt van Doornen vier oorlogsteksten die als box in de serie Matchboox zijn verschenen: de gedichtenIemand stelt een vraag van Remco Campert, Het lied der achttien doden van zijn vader Jan Campert en Vrede van Leo Vroman, en een passage uit het hoofdstuk De Lepelstraat uit de novelleHet bittere kruidvan Marga Minco.

Schoonheid doorgeven aan iedereen die van kunst en lezen houdt, dat was de missie waarmee Emmanuel van Leeuwe en zijn oom, de Franse uitgever van kunstenaarsboeken Richard Meier, begonnen met hun harmonicaboekjes in miniatuur. Van Leeuwe: “We zoeken altijd een bijzondere combinatie van tekst en beeld.”

Als kind was Van Leeuwe (51) al nergens liever dan in de kelder van het pand van zijn oom aan de Rue de la Victoire in Metz, waar de offsetpers stond. De geur van inkt, papier en lijm, de stapels drukproeven van nieuwe projecten. Zijn oom liet hem zien hoe je een boek met de hand maakt en beloofde hem: later als je groot bent, gaan we samen boeken maken.

Hobby-uitgeverijtje

Maar toen dat voorstel vele jaren later concreet werd, was Van Leeuwe druk bezig met zijn eigen carrière. Hij zit in het vastgoed en beheert en verhuurt panden. “Dan liever een klein project,” had hij tegen zijn oom gezegd. Waarop zijn oom de handschoen oppakte met het plan miniatuurboekjes te maken en die in een luciferdoosje te stoppen, de pagina’s gevouwen in harmonicavorm, de leporello. Zo ontstond in 2009 Matchboox.

Van Leeuwe nodigde nationale en internationale kunstenaars en schrijvers uit om een boekje te maken. Na een expositie in het museum voor Moderne Kunst in Nîmes kocht de Nationale Bibliotheek in Frankrijk alle boekjes aan. Het Museum voor Moderne Kunst in Straatsburg volgde.

De boekjes worden door Van Leeuwe met de hand gemaakt. “Het is een uit de hand gelopen hobby-uitgeverijtje. Maar het leuke van de boekjes, anders dan in mijn reguliere werk, is dat je iets creëert en daarvoor met bijzondere mensen samenwerkt.” Schrijver-publicist Bob Polak is inmiddels aangetrokken voor de redactie en samenstelling, Huug Schipper van Studio Tint verzorgde de vormgeving van de nieuwe verzamelbox.

Het mooist is misschien wel de reactie van Peggy en Geri Vroman, de dochters van Leo en Tineke Vroman: “Wij zijn geraakt door de schoonheid en aandacht waarmee deze schitterende boekjes zijn gemaakt.”

MATCHBOOX OORLOGSSERIE

Jan Campert, Remco Campert, Leo Vroman & Marga Minco
Geïllustreerd door Herwolt van Doornen
Per stuk €6,95, verzameldoos €24,95.
Te bestellen via www.matchboox.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s