De dichterselpee van De Bezige Bij ademt taligheid

(Uit de Volkskrant van 19 oktober 2019):

Dichters LP zonder tekst
BOB WITMAN
Soms knipoogt de vormgeving duidelijk naar de tradities van de muziekindustrie (de goudkleurige hoes = een gouden plaat), maar overwegend ademt het grafisch design van deze driedubbel-elpee toch vooral taligheid: Dichters op vinyl – De poeziëplaat van De Bezige Bij is een verzamelalbum met alle dichters van de uitgeverij, speciaal bij elkaar gehaald voor het 75-jarig bestaan.

De ruim zestig gedichten verschijnen alleen op vinyl in een oplage van 1.500 exemplaren. Een download, zegt de uitgeverij, zou geen recht doen aan de uniciteit van het project. Speciaal voor Dichters op vinyl spraken 44 dichters hun werk in. Van overleden Bij-auteurs is een historische geluidsopname gebruikt. En het oorlogsgedicht ‘De achttien doden’ van Jan Campert, waarvan geen geluidsopname is, werd ingesproken door zoon Remco.

Remco Camperts eigen werk siert de dunne hoesrug: Ik wil wel graven/ naar poëzie, maar niet/ te diep. Je weet/ hoe ik dichter ben/ bij de gratie van/ aardoppervlak. ‘Ik wilde niet ook de titel op de rug, wat je op elpees altijd ziet. Bij een zakelijke titel als deze wilde ik op de cover iets meer poëtisch tegenwicht’, zegt grafisch ontwerper Michaël Snitker.

Voor het woord DICHTERS op de hoes (die drie voorkanten heeft) koos Snitker smalle en hoge kapitalen, waarvan de letteropeningen zo nauw zijn dat er slechts een kiertje licht tussen de D, R en H door piept. De letter is schreefloos en ferm, maar niet log, eerder rijzig omdat hij zo smal op zijn sokkeltje staat. De kapitale R heeft een kleine krul in de rechtervoet. ‘Dat soort details maakt het letterbeeld minder massief’, zegt Snitker.

En hoe klinkt het dan, die Dichters op vinyl? Snitker heeft geen pick-up. Maar tekstueel is er gelukkig verlichting voor hen zonder draaitafel. Zoals het een echte verzamel-elpee betaamt, zijn de teksten keurig bijgestoken in een subtiele slapkaftige inlay. ‘Een harde kaft zou het tot een boekje maken’, zegt Snitker, en dat wilde hij niet. ‘Het is een elpee in zijn structuur, maar qua uitstraling wilde ik vooral literatuur de ruimte geven.’

Dichters op vinyl – De poeziëplaat van De Bezige Bij
Ontwerp Michaël Snitker. De Bezige Bij; € 39,99.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s