Biografie van Remco Campert wordt geschreven door Mirjam van Hengel

De verschijningsdatum staat gepland voor eind 2017 en zal door De Bezige Bij worden uitgegeven.

Uit het NRC van 23 juni 2015:

Schermafbeelding 2015-06-28 om 14.29.58

Verder schrijft Roderick Nieuwenhuis:

Aanleiding voor de aanstelling van Van Hengel als Campertbiograaf is volgens De Bezige Bij haar vorig jaar verschenen boek Hoe mooi alles, een biografie over de vorig jaar overleden Nederlandse dichter Leo Vroman en zijn vrouw Tineke.

MYTHISCH PAAR

De liefdesgeschiedenis van dat ‘mythisch paar’ was door Van Hengel in Hoe mooi alles uiterst gedetailleerd beschreven. En die details bleven interessant, dankzij Hengels ‘dwingende’ manier van schrijven, schreef criticus Marjoleine de Vos in NRC Handelsblad.

‘Op lichte toon schrijft ze over de liefde en de bijbehorende seksualiteit, zonder in details te treden, al maakt ze duidelijk dat die details er wel zijn. Ze verbeeldt zich niet dat ze de mensen helemaal doorgrondt. Ze is precies, talloze feiten, citaten, opmerkingen van derden legt ze naast elkaar om zo een goed beeld te geven van bijvoorbeeld de lange en verschrikkelijke jaren die Vroman in Japanse krijgsgevangenschap doorbracht.’

Hengel ging de hele correspondentie door van Leo en Tineke. En ze wist het volgens De Vos te presteren om ‘stapels van die brieven samen [te vatten] in één doeltreffende passage’.

PLEEGGEZINNEN

De vader van Remco Campert was de dichter Jan Campert, schrijver van het beroemde verzetsgedicht ‘Het lied der achttien dooden’. Zijn moeder was de actrice Joekie Broedelet. Hij heeft beiden in zijn jeugd weinig meegemaakt, zei Campert in 2013 in een interview met boekenredacteur Arjen Fortuin. “Ik ben veel uitbesteed aan oppassen en pleeggezinnen”. Campert:

“Mijn vader verdween uit ons gezin toen ik drie was en is later in de oorlog vroegtijdig overleden in Neuengamme. Mijn moeder was actrice. Zij was er nooit eigenlijk, speelde acht voorstellingen per week.”

VIJFTIGERS

Campert debuteerde in 1951 als dichter met de bundel Vogels vliegen toch. Met het overlijden van Gerrit Kouwenaar, in september vorig jaar, is Campert het nog laatst levende lid van de Vijftigers, een campert-verrukkeluk-2007experimentele groep dichters waar onder andere Lucebert aan toebehoorde. Campert vestigde begin jaren zestig zijn naam als romanschrijver met Het leven is vurrukkulluk, Tjeempie! en Liefdes schijnbewegingen. De laatste jaren publiceerde hij onder andere de romansEen liefde in Parijs (2004), Het satijnen hart (2006) en Hotel du Nord (2013) en de dichtbundel Licht van mijn leven (2014).

Voor zijn poëzie ontving onder andere de Jan Campertprijs en in 1976 de P.C. Hooftprijs. In 2011 kreeg hij De Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven woord in Nederland. Dit najaar ontvangt hij de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van de Belgische koning omdat hij ‘lichtheid brengt in de Nederlandse literatuur’. De jury roemt hem als een ‘groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken.’

GROTE LIEFDE

Remco Campert publiceert zijn werk al 64 jaar bij Uitgeverij De Bezige Bij. In september 2015 zal zijn nieuwe dichtbundel Verloop van jaren verschijnen. Ook schrijft Campert tot op de huidige dag columns voor de Volkskrant. Daarover zei hij tegen Arjen Fortuin:

“Als de wil in je aanwezig is, dan overwin je veel obstakels. Het is doorwerken, soms vertwijfeld zuchten en toch maar weer doorwerken. Mijn kop zit gevangen in dat hoe-moet-ik-nu-verder-achtige. Het is mijn grote liefde, schrijven. En enkele vrouwen.”

De Campertbiografie zal naar verwachting eind 2017 verschijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s