P E R S B E R I C H T: Remco Campert onderwerp van een dubbel Parelduiker-nummer

P E R S B E R I C H T

Remco Campert onderwerp van een dubbel Parelduiker-nummer

In oktober wordt aan Remco Campert de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letterenuitgereikt. Vorig jaar al vroeg De Parelduiker Campert of hij onderwerp van een apart dubbelnummer van het tijdschrift wilde zijn. Hij zegde toe en verleende direct toestemming om met hem zijn persoonlijk archief door te nemen op zoek naar parels uit zijn roemruchte verleden.
In dat Campertnummer, dat eind september verschijnt, bewandelt De Parelduiker niet de platgetreden paden maar gaat op zoek naar verbanden en plekken in zijn leven en werk die nog niet zijn opgehelderd: zijn relatie met film en tv wordt belicht door Hans Keller, zijn liefde voor jazz is bij Mischa Andriessen in goede handen, zijn betrokkenheid bij Poetry International komt aan bod, de Antwerpse jaren en Antwerpse schrijver-vrienden (1964-1966). Ook wordt de verhouding met zijn uitgeverij De Bezige Bij en uitgever Geert Lubberhuizen uit verschillende monden opgetekend. Een primeur is ook de briefwisseling tussen Simon Vinkenoog en Campert. Lucebert-biograaf Wim Hazeu bespreekt de relatie tussen Campert de keizer der Vijftigers. Verder gaat De Parelduiker dieper in op Campert als poëzieredacteur, hoorspelschrijver, tekenaar en als vertaler. Fotografen diepen bijzondere prenten op. Met medewerking van René Franken van antiquariaat Demian en Remco Campert zelf worden bijzondere documenten getoond. Last but not least wordt jonge dichters gevraagd een ode op de met de staatsprijs gelauwerde auteur te schrijven.

De Parelduiker zet al vanaf 1996 zijn stempel op de geschiedschrijving van de Nederlandse literatuur en is alom geroemd: ‘Het leukste literaire tijdschrift van Nederland’, ‘het enige dat van het eerste tot het laatste woord wordt gelezen’, en laatst nog schreef een kwaliteitskrant dat ‘zolang De Parelduiker bestaat het goed gaat met de literatuur in Nederland’. Themanummers verschenen eerder over Willem Elsschot, Johan Polak, Jeroen Brouwers, Henk Romijn Meijer en Louis Th. Lehmann. En nu dus een over Remco Campert.

De Parelduiker 2015/4 over Remco Campert verschijnt eind september 2015
144 blz. € 19,95. Abonnement (5 nummers p.j.) € 49,90. Digitaal abonnement (pdf) € 34,90.
De Parelduiker is een uitgave van Uitgeverij Bas Lubberhuizen en wordt financieel ondersteund door het P.O. van Gennep Fonds en de Stichting Vrienden van De Parelduiker.
Zie ook: http://www.parelduiker.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s