Zacht Lawijd

In het nieuwe nummer van Zacht Lawijd (zie: www.lawijd.be) – Historisch Literair Tijdschrift – is een fascimile opgenomen van een vrolijk dagblad, onder de titel ‘Alles mag – Een protest tegen de tijdgeest’. Dit Alles Mag is uitgegeven door De Bezige Bij en had als ondertitel: ‘Dagblad ter verbreiding van het wantrouwen’.

Medewerkers hieraan waren o.a J.B. Charles, Hugo Claus  en Simon Carmiggelt. Maar ook Remco Campert leverde een bijdrage. Met ‘Sterfbed‘ leverde hij een verhaal verteld door een moeder die ontdekt heeft dat haar zoon in haar bed geslapen heeft met een meisje.

Het ‘Alles mag – Een protest tegen de tijdgeest’ verscheen als eenmalige uitgave in 1954. Tien jaar na de oorlog, in een volledig verzuilde samenleving, was het tijd voor verandering en verscheen in 1954 ook al ‘Nationale Snipperdag’, ‘een vrije dag van verzuiling’ luister bij zettend. Ook ‘Alles mag’ steekt de draak ‘met de zogenaamde harmonische verhoudingen tussen de zuilgebonden organisatie van het openbare leven'(p. 51).

In 1959 zou de tweede druk verschijnen van ‘Verzuiling – Een Nederlands probleem al of  niet voorzichtig benaderd door Jan Blokker, Remco Campert [..]‘ Ook hier werd duidelijk de draak gestoken met de verzuiling. Campert leverde het verhaal ‘De verzuiling en het gesprek’

Naast het verhaal leverde Remco Campert voor ‘Alles mag’ ook een tekening.

2 gedachten over “Zacht Lawijd

  1. LS
    Voorafgaand aan deze facsimile staat een vijf pagina’s lange inleiding waarin precies wordt verteld wanneer en waarom Alles Mag werd uitgegeven. Vriendelijke groet,
    Hans Renders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s